verwachtingen

In deze tijd van sinterklaas, klopt ons ons hart vol verwachting wat komen gaat. Worden we verwend? Krijgen we dat wat we graag willen dat we krijgen?

Tijdens een lunchafspraak met een vriendin had ik een interessant gesprek over strijd. We ontdekten dat verwachtingen niet met de werkelijkheid strookten. We kwamen tot de conclusie dat mentale angst de bron van stress is.

De strijd van onze worsteling ontstaat door wat we denken dat we zouden moeten zijn!

Soms breng je gehaast je kinderen op school en onderwijl op weg naar school scheld je in gedachten andere ouders uit dat ze aan de kant moeten omdat je haast bent. Herkenbaar? We zouden onszelf op dat moment kunnen afvragen of we geïrriteerd zijn doordat iemand niet snel genoeg voor ons aan de kant gaat of dat het gaat omdat we van ons zelf vinden dat we op tijd moeten komen. In werkelijkheid zijn we niet eerder op school. We zijn op weg in onze auto/ onze fiets. Als we in dat moment accepteren dat we zijn waar we zijn, verdwijnt het gevoel van irritatie. Zullen de kinderen te laat komen? Ja.

Het nu is, waar we zijn.

Vaak is er een verschil tussen onze verwachtingen en de werkelijkheid. Herken je dat je verwachtingen hebt/had rond je carrière, je huwelijk, je gezin, je studie, je huis, je inkomen? We denken al gauw dat we gelukkiger, gezonder, energieker zullen zijn als we…………………………..

Wanneer iets niet gaat zoals we denken dat het zal gaan, creëren we voor ons zelf  een stressmoment. Soms is het moeilijk om de bron van onze onrust te ontdekken. Zelfs moeilijker dan het vinden van een verdwaalde sok, sleutel of mail.

Nogmaals, het tegengif voor strijd is het identificeren van wat je verwacht en erkennen waar het is dat je bent. Het accepteren van het huidige moment houd je in balans. Het is moeilijk om balans te voelen wanneer je steeds opnieuw kijkt naar de toekomst. Als je betere omstandigheden wilt, neem dan de tijd, verwoord je intentie, heb een doel, maak kleine stapjes, een voor een! Op naar een nieuwe carrière, een beter betaalde baan, of een gezondere duurzame woning. We kunnen dromen van onze toekomst, het visualiseren, een plan maken. Maar leef in het moment, geniet!

Wat kan helpen is te identificeren welke verwachtingen anderen van jou hebben. Dit zou wel eens de basis kunnen zijn van je strijd. Ouders, partners, collega’s, bazen, vrienden en familie delen vaak ongevraagd hun inzichten over de wijze waarop zij geloven wat je wel of niet zou moeten worden of doen.

Vooral in periodes van stress is het belangrijk op te merken wat precies onze verwachting is. Dit waar te nemen, te accepteren in het  moment. Anders zou je wel eens voor altijd naar de verwachtingen van anderen kunnen gaan leven.

 

 

Advertenties