Ken je het gevoel dat je je overweldigd voelt door vele afspraken en verantwoordelijkheden. Misschien heb je het gevoel dat er nooit genoeg uren zitten in een dag om dat te doen wat je graag wilt doen. Ga je soms vermoeid naar bed en vraag je jezelf af: Waar gaat dit over? Waar ben ik mee bezig?

Acceptatie

Dit alleen al te bekijken, te aanschouwen is dat lastig? Of gaat het je gemakkelijk af. Kun je het laten rusten of kriebelt er iets bij de gedachte?

Toen ik besloot om te accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan maar ik een keuze heb, werd me duidelijk dat wat er ook over me gezegd wordt, het niet mijn zaak is.  Deze instelling gaf mij rust in welke beslissing ik ook nam.

Ieders leven heeft stressvollere momenten en minder stressvollere momenten. De vraag is hoe kun je en hoe ga je er mee om. We hebben allemaal beslommeringen, familie aangelegenheden en to-do lijstjes die nooit lijken op te houden.

“Leven is lijden”: Boeddhistische wijsheid

Ik moet toegeven dat ik deze quote verwoordde in : het leven is zwaar, ingewikkeld en moeilijk en inmiddels heb ik hem gewijzigd in:   Leven is een feestje!.

Ik geloof dat de quote “Leven is lijden” ons vertelt dat je stress en onverwachte gebeurtenissen niet kunt voorkomen.

Het pad om te groeien gaat door de modder

Controle

Dingen gebeuren buiten je om waar je geen controle op hebt. Onze positieve gedachten en gedrag kunnen goede dingen aantrekken.

Het enige waar we absoluut controle over kunnen hebben is onze verwachting en onze reactie op wat er gebeurt in ons leven.

Dit brengt me op de Boeddhistische wijsheid : “Lijden begint bij gehechtheid”.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat wat er ook gebeurt in je leven, het gaat om onze reactie erover. Het goede nieuws is dat we dan controle hebben. We kunnen onze gedachten en verwachtingen kiezen die de kwaliteit van leven dat we willen leiden, bepalen.

Bezie dat stress vandaag de dag niet zal verdwijnen.  Door de manier van kijken naar stress verander je.je blikveld.

Gratis E-book 

Tips om vanuit ontspanning te werken aan je energieniveau
Tips om vanuit ontspanning te werken aan je energieniveau

Hier volgen een paar tips voor minder stress. Je opent de deur naar meer vrede, geluk en vreugde:)

Tips

1. Doe dagelijks iets waardoor je je heel blij voelt. Of denk aan iets waarvan je blij wordt. Glimlach.

Door het doen van slechts 15 minuten per dag, zal je lichaam meer “feel good” hormonen, zogenaamde endorfine aanmaken. Dit geeft je een natuurlijk ” high” gevoel en vermindert de vernietigende stress gerelateerde hormonen

2. Beweeg

Op  momenten van stress, van een worsteling met jezelf, met je emoties, gedachten kun je besluiten te gaan bewegen. Je kunt het heel klein doen, in de zin van alleen je voeten laten bewegen; rondjes draaien  of je tenen laten bewegen of met je vingers te gaan tokkelen, je handen los te schudden. Je kunt er ook voor kiezen grotere bewegingen te maken. Ga lopen, zet je voet bewust neer. Rol heel bewust je voeten af. Of je kunt met je armen gaan zwaaien. Geef de emotie de ruimte en kijk hoe je je erbij voelt.

3. Vermijd het gebruik van Cafeïne

Cafeïne injecteert adrenaline in je systeem wat je een tijdelijke opleving geeft. Maar na verloop van tijd maakt het je moe. Bovendien kan het je cortisol peil in je lichaam verhogen. Dit is een stresshormoon wat kan leiden tot andere gezondheidsperikelen kan leiden als gewichtstoename, hartklachten en diabetes. Het kan ook je bloeddruk verhogen en stress en paniekgevoelens aanwakkeren.

4. Drink een glas water als begin van de dag en meerdere over de dag naast je normale drinkpatroon.

Onderzoekers van de Universiteit van East London schrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience, juli2013 dat  een milde uitdroging effect heeft op cognitieve prestaties. Na het achteroverslaan van een glas water reageren mensen tot 14 procent sneller bij een cognitieve taak, bijvoorbeeld wanneer ze zo snel mogelijk de grootste cirkel op een computerscherm moeten aanklikken. Het effect is het sterkste bij mensen die veel dorst hebben.

 5. Mediteer dagelijks

Meditatie kun je een gevoel van kalmte, vrede en balans geven. Wat gunstig is voor je emotionele welzijn en je gehele gezondheid. Deze voordelen stoppen niet na een meditatie sessie. Meditatie kan ervoor zorgen dat je door de dag heen kalmer bent en kan je emotionele conditie verbeteren. Geloof me, als een moeder weet ik dat een korte meditatie al een soort mini-vakantie is. Probeer het uit. Wat heb je te verliezen?

Als je mediteert, schoon je als het ware alle informatie die bij jou binnenkomt op dat stress zou veroorzaken.

Luister hier naar een fragment van een meditatie>>

De emotionele voordelen van meditatie zijn:

  • Het geeft je een nieuw perspectief op situaties
  • Het leert je vaardigheden om met stressvolle momenten om te gaan
  • Het verhoogt alertheid
  • Het leert je te focussen op het nu
  • Het vermindert negatieve emoties

Met het doen van een meditatie een paar minuten per dag, zal je een diepe ervaring krijgen van vrede en zullen je zorgen afdrijven, zodat je opgeladen en uitgerust de dag begint. Het zal er niet voor zorgen dat je je schoonmoeder meer liefhebt en dat je hypotheek verdwijnt maar het helpt je bij het hervinden van kalmte  en wijsheid in de dingen die je doet.