In de yoga lessen die ik geef, staat aandacht bij wat is centraal. Contact met jezelf, contact met signalen van je lichaam, hoe krijg je die?

Hoe sta je op je voeten, wat merk je? Sta je scheef, sta je meer op 1 voet, merk je dat je op de voorvoet staat, of in het midden van je voet? Bewegen en weer stoppen, en op nieuw kijken naar hoe je staat.

Tijdens de les van vandaag, meldden enkele nieuwe cursisten dat hen niets opviel aan de voeten. “Ik voel niets eigenlijk”. Alleen dit al op te merken, is ok.  Gevoelens verwoorden is heel lastig als je dat niet gewend bent.

Door vaker te aanschouwen hoe het met je gaat, en daarna het benoemen, in woorden vatten, maakt dat er iets in je hersenen in beweging wordt gezet.

Daarop vroeg ik in de les: “Merk je wat op aan jezelf gedurende de uren na de yogales?”

“Nee hoor, ik ga gewoon weer door met mijn huishoudelijke taken, stofzuigen, ramen lappen, kinderen van school ophalen”.

Herken je dit? Ik zelf wel hoor, ik ben graag bezig en vind het heerlijk om veel tegelijk te doen, veel omhanden te hebben. Maar op een dag liep ik tegen de lamp en was ik ontzettend moe, en humeurig en had ik veel lichamelijke klachten. Door de oefeningen uit de yogalessen heb ik in de afgelopen jaren veel beter kunnen benoemen hoe het met me is, handvatten gekregen hoe balans te bewaren tussen werk/gezin/vrijetijd. Mijn energie heb ik hervonden én het contact met mensen om me heen is verbeterd.’

Kortom: Actie en rust afwisselen, helpt mij om stil te worden, stil te zijn, te voelen, te genieten.

Door bijvoorbeeld met aandacht bij een oefening/ bij bezigheden te zijn en te letten op hoe je lijf reageert.

Juist in het bewegen en daarna weer stil te worden, alleen te schouwen, even te stoppen met waar je mee bezig bent, krijg je meer contact met jezelf.  Je ontdekt bijvoorbeeld wat er in je hoofd rond gaat, hoe je stemming is.

Ik ben nieuwsgierig van aard…..

Wat is jouw gevoel eigenlijk op dit moment, waar merk je dit op in je lichaam?

Ik hoor graag hoe jij bij je gevoel komt. Heb jij tips om meer in contact met je gevoel te komen?

Deel hieronder jouw tip met anderen zodat ook zij meer in contact met hun gevoel komen